Van de leerlingen van  groep 7a

Wandelen voor water.Op 8 maart 2013 is er een vrouw van zoa in groep 7a,7b/8a en 8b geweest. Die verteld heeft hoe belangerijk water is zeker in Afganistan. Dus nu gaan de klassen 7a,7b/8a en 8b wandelen voor water.Want in Afganistan moeten de kinderen soms wel 6 kilometer lopen voor water en hun familie.Daarom gaan we wandelen voor water Dus wordt er een sponsorloop gehoeden.En dan gaan alle kinderen 6 kilometer lopen met 6liter water op hun rug. en het geld van het sponsor lopen gaat naar zoa die kopen er nieuwe water pompen van. bijvoorbeeld: naast een hius.Want dan hoeven de mensen niet zo ver meer te lopne en dat hebben de mensen daar vast nodig.Dus bedankt voor uwmedewerking

Ferdinand

ZOA hulp hoop herstel

Op vrijdag 8 maart kwam er een mevrouw vertellen over ZOA. ZOA betekent Zuid Oost Azië.
Wij gaan 22 maart 6 kilometer wandelen met 6 liter water op onze  rug.
ZOA wil beter water in Afghanistan krijgen en daarom hebben wij met groep zeven en acht  gesponsord wat we bij vrienden ,familie en  buren opgehaald hebben . Van dat geld worden schonere waterputten van gemaakt en wc’s. kinderen in Afghanistan moeten 10 kilometer lopen  met 10 liter water op hun rug. Dat zijn wij niet gewend. De vrouw die bij ons op school kwam was daar ook geweest. Ze liep met anderen mee toen ze terug kwamen kon ze het niet tillen. Een meisje van 18 zei: geef mij die 14 liter maar. Ze kreeg toen een kan met 10 liter en die was ook te zwaar. Een meisje van 6 jaar zei toen geef mij die kan maar en toen hoefde ze niks meer te dragen.

José van den Berg

ZOA                ( Hulp, Hoop, Herstel)

Wij gaan wandelen voor water,  we krijgen een rugzak met zes flesjes water van bij elkaar 6 liter en dan gaan  6 kilometer lopen door Ridderkerk.
In Uganda en andere Afrikaanse  landen dragen de kinderen van 10 /11 jaar wel 10 liter water(!)
Ze moeten soms veel  kilometer ‘s ver lopen om het water te halen bij de waterput, daarvoor
probeert  ZOA (Zuid-Oost  Azië) meer water putten te bouwen in dorpjes ,dat de waterputten
veel dichter in de buurt zijn en dat ze minder lang hoeven lopen.  Soms dragen ze het water ook
verkeerd bijvoorbeeld op  hun rug dat is slecht voor hun groei en dan krijgen ze een kromme rug.
Maar de meeste  vrouwen dragen het op hun hoofd  en lopen heel recht dat is wel goed  voor de
Voor de rug. Ook probeert  ZOA dat de kinderen tegelijk naar school komen want anders moet de juf
heel  de tijd de zelfde som uitleggen. Dus  als er kinderen zijn die elke dag naar school komen vinden
ze het saai omdat ze die som onderhand wel  snappen en dan gaan ze niet meer naar school. In Afghanistan hebben de mensen geen wc’s maar  latrines ( dat is een putje ) ZOA heeft heel veel latrines gebouwd . elke latrine is op z’n minst voor 50 mensen   ze hebben ook  bad hokjes gemaakt.

Thomas Voorwinden

Beste ouders,

8 maart 2013 kwam er een mevrouw in groep 7 en 8.
Zij vertelde over de zoa. ( hulp hoop herstel ).
En nu moeten wij (de kinderen van groep 7 en 8 ) op 22 maart 6 kilometer met 6 liter water op onze rug door Ridderkerk lopen.
Want om een nieuwe waterpomp te plaatsen kost erg veel geld, want je moet heel erg diep om echt schoon water te hebben.
En dan ook nog per persoon.
Maar ook als er een nieuw handvat op moet komen om weer te pompen voor water.
Dus dan halen wij geld op om te zorgen dat ze weer schoon water kunnen hebben.
Weet je als je daar naar de wc moet dan moet je dat gewoon buiten doen zodat iedereen dat ziet, gewoon in het dorp.
En daar willen we ook voor zorgen dat ook de meisjes, meiden en vrouwen goed naar de wc kunnen.
Want voor de vrouwen is dat lastiger dan voor de jongens en mannen want die kunnen nog staan maar vrouwen , meisjes en meiden kunnen dat niet.
We hebben ook gehoord dat er chocolade water, sinas water en 7 up water bestaat.
Chocolade water is: water met modder dus uit de kleine beekjes die door het dorp stromen.
Sinas water is: soms hebben ze een kuil gegraven maar dan kan er ook heel diep in die kuil bijvoorbeeld een dood dier liggen dus dan is dat soms nog gevaarlijker dan chocolade water.
7 up water is: gewoon schoon water dat willen hun en dat hebben wij.
Die mevrouw die het aan ons vertelde is daar ook geweest maar je krijg daar s’ ochtends een beetje uitgedroogde boterham en s ‘avonds weer volgens mij z’n boterham met een soort van bonen met spaghetti .

Groeten Mathilde Boogaard.